тук и сега - природа

Тук и сега, но и в бъдещето? Мисията възможна

Винаги съм се стремял да гледам напред и то 5-10 хода напред. За мен е важно да имам визия за живота, защото се стремя да водя хубав и смислен живот. Искам след време, като погледна назад да си кажа: живях го този живот по най-добрия начин и за нищо не съжалявам. Дали това не е страх от пропуснати възможности? Fear of missing out (FOMO).

От време на време е си правя равносметки и проверявам дали част от навиците и принципите ми ми служат все така ефективно. 

Ако даден принцип, навик или начин на мислене не ми служат вече, време е да бъде заменен с друг и по-добър подход. Когато това се случва, това е добър знак, защото е сигнал, че израстам и се подобрявам. Прави ми впечатление, че винаги нещо може да се подобри, дори и с 1%. След време тези проценти се натрупват и водят до един по-спокоен, щастлив и удовлетворен живот.

Дядо Джим Рон (Jim Rohn) беше казал, ако не ти харесват нещата примени ги! 

Ти не си дърво.

If you don’t like how things are, change it! You’re not a tree.

— Jim Rohn

Последните седмици стигам до интересен извод, а и след разговори с други интелигентни хора :)

Да бъда все повече в сегашния момент и да го оценявам максимално, докато се стремя към големите и важните цели.

Това включва благодарност за нещата, които съм постигнал, които съм научил, за близките ми, а и също за случайните неща, около които има (без)ценни уроци.

Да го има по-голямото присъствие в сегашния момент.

Оказва се, че в сегашния момент няма толкова стрес, защото можеш да направиш нещо конкретно и да намалиш конфликта, проблема и тн.

Колкото и клиширано да звучи, че в миналото нищо не можеш да промениш, а и бъдещето не е дошло още.

Спомням си примера, който Джак Канфийлд (Jack Canfield) беше дал във филма “Тайната” –  понякога човек само трябва да гледа 100м пред себе си и след време ще си стигне своята дестинация независимо колко е далечно разстоянието.

Ето запис на филма в YouTube

Прекаленото гледане в взиране в бъдещето омаловажава сегашния момент и той започна да ме подминава и пропускам хубавите неща, които се случват тук и сега.

Отнема много енергия да гледаш повече от 3-5 хода напред, а и няма смисъл, защото има доста кръстопъти, които могат да ни отведат към нова дестинация с нови възможности.

Всеки е толкова зает и натоварен в днешно време и няма смисъл да се опитваме да взимаме решения за хипотетични ситуации, които могат и да не се случат.

Може би ако вземем пример с рибарите … когато тръгне човек за риба тогава да си приготви тиганите, въдиците и кукичктие, а не 6 месеца по-рано.

Исках да контролирам нещата максимално. Скоро ми попадна интересно видео в тикток.

Там гледната точка беше човек да отпусне контрола и да има повече доверие на себе си и също на вселената/Бог или в каквото вярва човек, че нещата ще се подредят по най-добрия начин за него/нея. 

Разбира се, само с надежда и мечтаене няма да станат нещата.

Ти тук и сега ли си и/или 5г напред?

Ако има какво да споделиш, направи го! Една нова гледна точка би обогатила всички ни.

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност