бизнес срещи

Как да запомняме хора и имена от бизнес събития

Случвало ли ти се е да се видиш с някого на бизнес събитие и да се чудиш, откъде се познавате? Най-забавното е, че вероятно и те също се чудят, откъде ви познават!

Това си е супер логично защото в днешно време всички сме супер заети, лесно се разсейваме, постоянно проверяваме телефоните си и това се отразява на концентрацията и паметта ни.

Решението е много просто. Какво правим след, като добавим някой в социалните мрежи, като LinkedIn, Facebook, twitter и/или вземем визитната картичка.

Просто и интелигентно решение: Ползване на малък CRM с Excel.

Защо?

Защо е нужно да си правим труда да въвеждаме данните на хората във файл?

Причината е, че рано или късно ще ни потрябва човек, който е примерно WordPress разработчик или може би познаваме човек, който ще ни насочи към друг човек или може би ще искаме да запознаем няколко човека, които могат да си помогнат по един или друг начин.

Обикновено помните поне едно нещо за даден човек. Това може да първо име, фамилия, къде работи или с какво се занимава. Това е всичко, от което се нуждаете, за да ги намерите по-късно във вашия мини CRM файл.

CRM значи Customer Relationship Management. Това е решение, което в бизнеса се ползва за управление на взаимоотношенията с клиентите. Това е система, в която можеш да въвеждаш информация за клиенти, каква позиция имат, контактна информация и др. По този начин данните за хората, с който с общуваш е организирана и централизирана. Така ти и твоите колеги можете да погледнете или да потърсите определена информация, а не постоянно да се прекъсват и питат едни други или да търсят информация в имейли за определен човек.

Най-добре е Excel файл да е в “облака”. Това може да стане с Google Sheets или Microsoft Office Online.

Създадох примерен файл, който можеш да копираш в твоя Google Drive и след това да редактираш колоните в зависимост от това какви данни искаш да съхраняваш.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d8dvRtoMbfWK9coZCPpH5Rj3EmcCiD_gW2DKdcftLzY/edit#gid=0

Това е бавозово решение и работи.

В началото е малко странно да редактираш Excel на телефона, но се свиква.

Хуабавото на Excel е, че води към структурирани данни. Като сложиш поле първо име малка вероятност е да сложиш фамилия или името на фирмата.

Защо да не изтеглите или съхраните Excel файла на вашия компютър или телефона?

Когато свалите файла на вашия компютър или го имате само в телефона си, трябва да носите лаптопа или това устройство със себе си през цялото време.

Когато съхраните файла на Excel в облака обаче, можете да получите достъп и да редактирате файла от телефона си или от всяко устройство, което имате близо до вас. И това е удобно и важно. Освен това можете да споделите този файл или част от информацията с колега, в случай че това би било от значение за някаква бизнес среща.

Ще спамим или няма да спамим?

Много често срещана грешка, която хората правят след бизнес събития, е автоматично да добавят хора към своите имейл списъци без тяхно изрично разрешение. 

Въпреки че може да изглежда като добра идея не е. Вярно така другите е те запомнят, но не с добро. Всеки получава имейли всеки ден поне по 50-100 и още един имейл би подразнило.  

Това е идеята за да може човек да започни по-лесно кой какво прави.

За картинката – Antenna (@antenna on Unsplash) / G1xBWHY

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност