изкачващи се хора в планината

Талант и упоритост

През уикенда ми попадна една презентация на Tom Bilyeu, основател на Quest Nutrition и Impact Theory. Доста интересни и полезни неща сподели в презентацията си за бизнес и личностно развитие. Една от книгите, които спомена беше Grit на Angela Duckworth.

Аз намерих книгата Grit и започнах да я слушам.

В книгата авторката споделя колко е важно да се обърне внимание не само самия талант, но и на упоритостта.

Обществото сякаш възхвалява хората, които имат някакъв (вроден) талант.
Това реално си е генетична лотария. Според мен хората, дават толкова приоритет на вродения талант, защото ги освобождава от отговорност, защото ако положат усилия и не постигнат някакви резултати може да се “провалят”или да изглеждат глупаво в своите очи, и очите на другите около тях. В резултат на това не полагат усилия или те са толкова малки, че нямат ефект и живеят живот, който е много под техния истински потенциал.

Точно една част от тези хора вероятно си мислят че интелигентността е фиксирана и че нещата не могат да се подобрят и че каквито карти са ти раздадени – това е.
Устройствата ни се обновяват периодично, а защо ние да не можем?

Angela споделя в книгатата си в какво се изразява Grit.
Според речника това е кураж, упоритост и сила на характера.

Хората продължават да работят или практикуват дадена дейност или работа по даден проект, дори когато е станало скучно, неприятно, или много трудно. Другите са се отказали и са преминали към нещо друго, по-интересно.

Точно това е причината една от хората да успяват, а други да пропускат възможности, защото са се отказали по-рано.

Аз съм изпробвал и двата варианта и наистина това е много вярно. В проектите, в които съм упорствал, съм стигнал до много добри и иновативни решения, а в проектите или продуктите, при които съм си казал това е трудно, не си струва усилията и там резултатите са били съвсем логично лоши и много възможности пропуснах.

Angela сподел следната формула за успех или постижения.

Талант х Усилия = Умения
Умения х Усилия = Успех

Талант умножен по усилията дава умения. С други думи, когато човек положи усилия да развие своя талент, толкова повече ще овладее дадената дейност.

Следващото стъпка е, когато човек положи още усилия и развие тези умения, тогава идва успехът.

Ако обърнем внимание това не е операция събиране, а умножние. Също усилията участват два пъти във формулата.

Това звучи толкова логично и близко до ума, както ще каже моята баба Янка :) [, която сигурно и чете тази статия :) ], обаче ако човек погледне назад и решенията, които е взимал ще види, колко много неща има недовършени и се е отказал доста по-рано, много преди да дойдат резултатите.

Това може да е говорим или програмен език, който човек се е отказал да продължи да учи, книга, която е започнал да пише, танц, статия, която не е започната или е полунаписана и др.

Защо?
Защо човек да си прави усилията изобщо?
Всеки е дошъл на този свят поради някаква причина, която всеки трябва да открие сам за себе си. Точно в процеса на това търсене и осъзнаване може да разбере как направи света по-добър.

Успехът на един човек, няма да ограби или намали възможностите на другите да са успешни и те. Възможностите са неограничени. Човек може да направи от нищото нещо.

Успешният човек може да бъде пример за подражание и вдъхновение за другите, които вървят по този път. По тази причина сме способни на много неща. Ние, хората сме царете на джунглата със своя интелект и възможност да се развиваме и адаптираме.

Всеки има своя талант и от него/я самия си зависи, до колко ще го развие.

Всеки може да е успешен и постигне много защото всичко може да се научи. Важното е човек да продължава и да не спира… защото си струва. След години твоите мечти ще са ти много благодарни за усилията.

В каква сфера мислиш за упорстваш в следващите години?

Снимка: Alessio Soggetti

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност