Планински вхръх - Maintain Top - pixabay 3338589

Как да успееш в живота

Това е една много голяма и амбициозна тема. Ще опитам да я развия и да споделя уроците, до които аз съм стигнал до момента.

Тази статия ще я обновявам периодично. Ако имаш да споделиш нещо полезно напиши коментар. После ще те цитирам в книгата ;)

Сподели уроци, които лично си научили и преживял/а. Ако има нужда нещо да се коригира (подобри) пиши.

 

Граматици: след като откриете стотици граматични грешки, липсващи запетайки изпрате ми сгрешения параграф (Word документ) и после коригирания. Ако може и малко обяснения да включете ще е добре за да преценя гледната Ви точка. Използвайте стрницата за контакт https://navarha.com/contact/  за тази цел.

 

 

Какво искаш от живота?

Първата стъпка е да прецениш какво искаш от живота.

Какво значи успех за теб: пътувания, пари, приятели, любов, свободно време или всичко това едновременно.

 

Някои ще кажат поредното клише – че нямало пълно щастие: от къде знаеш това? този, който го казва е с ограничено мислене, липса на въображение и не се развива, но това е друга тема.

 

Най-добре нещата да ги напишеш на лист хартия или да си направиш dream collage (колаж на мечтите), които са снимки, които да са свързани с целите ти.

Моят колаж на мечтите съм го сложил в папка с различни страници за да мога да го разнасям по-лесно. Целта ми е поне един път да го преглеждам на ден.

По този начин цякаш подсъзнанието виждайки тези картини ми помага да взема решания, които ме насочват към моите цели.

 

Като всяка амбициозна цел трябва ти план. Както няколко успешни хора го бяха казали никой не става успешен по случайност.

За да разбереш какво искаш от живота си иска да отделиш време за размисъл.

Можеш да потърсиш Mind-fullness в YouTube [ Ю тюб, а не ю туб 😉 ].

 

Много е важно да си наясно какви върхове ще изкачваш защото това е твоя живот и ти определяш правилата в него.

 

Имаше една приказка ти можеш да изкачкваш една стълба, но ако се окаже опдяна на грешната стена може да е малко разочароващо, НО с правилната нагласа и отношение това няма да е проблем. Човек научава нещо ново от всяко предприето действие, така, че пак е добре използвано време и няма загуба.

 

Изобилие

Има от всичко по много за всички.

Това важи за много сфери – любов, пари, време, възможности.

 

Отнема време човек да развие такъв начин на мислене заради възпитание, среда и др.

 

 

 

 

 

Учене

Преди време, а и сигурно и сега все ще се намериш някой със закостеняло съзнание да те пита “Цял живот ли ще учиш?”

Да, в 21 и другите векове ще успеят тези хора, които учат нови неща, разширявят своето виждане за света и прилагат наученото и новите идеи всеки ден.

Причината е, че всичко около нас се променя и ще продължава да се променя. Някои неща се развиват с по-бързи темпове, а други с по-бавни, но като цяло всичко се променя.

За да можем да се справим с новата деиствителност са необходими нови подходи на мислене и решаване на проблеми.

Мислейки, че нещо което е работило преди години ще работи и сега е глупаво. То може да работи, но няма да е ефективно.

Ако ползвах пишеща машина за тази статия пак бих могъл да напиша съдържание, но корекциите биха били много по-трудни, а и публикуването щеше да изисква сканиране и много повече усилия.

 

Аз предимно слушам бизнес подкасти, но също и балансирам с един от подкаста на Brooke Castillo. Тя обучава хора да стават life coaches (треньори/ментори за живота?).

https://thelifecoachschool.com/category/podcasts/

 

Направило ми е впечатление, че всичко, което ни се случва в живота води до някаъв урок. Животът е много постоянен и търпелив учител защото уроците се повтарят, докато не биват научени. Това е и отговора на въпроса “защо все на мен ще се случват тези неща?” …. ами ако постъпваш по един и същи начин всеки път (закъсняване, прекаляване с алкохол/хазарт, избор на партньор) ще получаваш едни и същи резултати.

 

“Лудост е да правиш един нещо отново и отново и да очакваш различни резултати” — Айнщайн?

 

Някои уроци са доста стресиращи. Някъде преди време бях чел, че когато има емоция нещата се запомнят по-лесно. Учудвал съм се как помня някакъв компютърен проблем, който ми е отнел дни да го реша.

 

Начинът да намалиш стреса е да се научиш да цениш всичко, което ти се случва това важи за 99% от случаите.

Този начин на гледане на нещата отнема време, но когато стане част от теб е много ценно.

Преди няколко месеца имах голям проблем с един от бизнесите ми. Трябваше да работя много часове около месец и знаех, че доста от нещата няма да успея да оправя.

Ситуацията изтества моето търпение, начин за решаване на проблеми, воля, упоритост и много други умения.

 

Преди няколко години, когато си мрънках на ум, че трябва да ставам за работа чух песента: If Today Was Your Last Day на Nickelback.  Това моментално ми промени нагласата и гледната точка, въпреки, че бях доста сънен. Когато се замисли човек, че във всяка една секунда има човек на този свят, който се бори и иска да има още няколко мига с любимите си хора… показва, колко е ценен живота.

https://www.youtube.com/watch?v=lrXIQQ8PeRs

 

Много неща съм научил от:

 • Tony Robbins
 • Jim Rohn
 • Brian Tracy
 • Robin Sharma
 • Jack Canfield
 • Grant Cardone
 • и др.

 

При мен 90% от ученето е чрез аудио книги. Успявам да ги ускоря на 1.5х скорост и така много по-бързо успявам да изслушам дадената книга. Това добре се съчетава с тренировка в спортната зала.

 

За да е успешен човек е нужно вседиденвно четене, слушане и гледане на образотателни материали, дори и това да е за само 5-10 минути. Това дава различна перспектива на нещата. Аз го възприемам като храна за мозъка.

Отварянето за нови идеи и знания е първата стъпка. Следващата стъпка е да сме смели и да повярваме, че всичко може да се подобри. Това ни води към следващата стъпка – действието.

Можем да направим аналогия със земеделието. За да имаме реколта трябва първо да подготвим почвата.

След това да засеем правилните семена, след това следва поливане, наторяване и най-вероятно още няколко стъпки. С време, грижи и търпение ще има резултати. Много хора смятат, че нещата трябва да се получат ведната и на момента. Това, че искаш нещо, не означава, че светът е длъжен да ти го даде. Ако искаш нещо трябва да поработиш за да го постигнеш и колкото е по-голяма целта, толкова повече усилия, упортство ще изисква. Уроците и опита от такива цели са огромни.

Ограничения

Още като се родим ние започваме да излследваме света около нас. Най-голямо влияние имат родителите ни и баби и дядовци.

За жалост всеки има определни ограничения и ги проявяв и като дете ти ги попиваш защото трябва от някого да вземеш идеи за поведение. Такива ограничения може да са относно парите, успехите, килограми, начина на гледане на живота и тн.

Интересна е разликата в културите. Когато направи беля детето някои родители ще извадят фотоапарат и ще заснемат момента, а други ще се ядосат и накажат детето.

Понякога хората не осъзнават, че имат ограничения. Примерно: трудно се печелят пари или те трябват да бъде къртовски труд на полето. Тук напълно иключвам кражби, измами, хазарат и други, неморални начини за правене на пари.

Имам предвид качествена работа и добро заплащане. Ако човек смята, че може да изкара само 1,000 лв. на месец и каквото и да прави все ще се върти окола тази сума. Дори и в един момент да спечели от лотарията, пак ще намери начин да изчисти излишните пари.

 

Мисълта ще започне тече в различни посоки и най-вероятно тези и още много други въпроси ще ти минат през главата:

 • това, което искам реално ли?
 • дали мога да го постигна?
 • заслужавам ли го?
 • имам ли кой да ме подкрепи?

 

Друго ограничение може да е дали можеш да свалиш дадени килограми.

Ето статия: защо-българите-са-дебели: https://navarha.com/p370

 

Tony Robbins нарича начина, по който гледаме на себе си blueprint.

 

За да намалиш ограниченията си е нужно да работиш всеки ден над себе си защото с години са се формирали вярвания, навици и тн.

Някои са вредни, а други полезни. Един от говорители (Les Brown?) беше спомемал – добрите навици трудно се създават, но е лесно да живееш с тях, а лошите навици се създават много лесно, но е трудно да живееш с тях.

 

Jim Rohn казваше за да се подобрят нещата ти трябва да се промениш. Ти не си дърво, можеш да се промениш.

Твоя лична отговорност е да развиеш личния си потенциал.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zsZBqvj8m88

 

 

Откази

Те са част от живота. Трябва да развиеш смелост и да си ОК да приемаш и да отказваш без чувство за вина.

Хората не желаят да правят нищо рисквано, защото ще им откажат.

Това може да увеличение на заплатата, говорене с потенциален партньор/ка.

Понякога хората имам усещането и вярването, че те са крехки създания, а всъщост сме много силни хора.

Понякога хората даже не опитват защото предварително да си отказали даже преди да опитат.

Mel Robbins издаде книга за правилото за 5те секунди.

Ако не направиш нещо за около 5 секунди мозъкът ще се активира и ще се опита да те спре сякаш живта ти е в опасност.

За това е важно като решиш нещо да започнеш бързо.

 

Защо са важни отказите?

Те имат страхоно много ползи. След всеки отказ в зависимост от начина, по който гледаш на света може да го приемеш лично.

Те освобождават време, особено от неща, които не искаш да ги вършиш.

 

Когато ги приемаш можеш да прецениш и анализираш подхода си и да направиш необходимите корекции

 

Талант и дарба

Всеки има таланти. Въпросът е дали ще ги отриеш. След това дали ще ги използваш.

Много хора са толкова талантливи, но се съмняват в себе си и работят всякакви друга работа, защото вярват подсъзнателно, че няма кой да има плаща за това, което те обичат. Тъй като не вярват не полагат необходимите усилия.

Без усилия нищо не се получава. Тони Робинс казва масивни действия.

Когато работим за дадена цел ние се фокусираме, всичките знания се организират за да ни помогнат за постигане на целта. След всяко действие има някакъв резултат. Важното е да сме 1мм по-близо до целта. Така с време и търпение ще стигнем и до най-високия връх.

 

Защо да да си правим труда да израстваме?

Ако човек е в застой ще изпадне в депресия,  ще му е скучно и времето ще минава безцелно. Когато човек е млад това може да изглежда маловажно, но за някои неща в живота трябва се направят на младини. Като да работи здраво за да може да се отпусне на старини.

 

Всяка възраст си има характерни за нея неща.

В даден момент човек иска да пътува и да е безгрижен, но в друг момент иска да се прибера и да си пусне някой интересен филм.

Важно е чвеок да си изживява нещата, които са характерни за дадената възраст за да не съжалява след време за пропуснатите възможности.

 

Провал и неуспехи

Човек се проваля, когато изобщо няма куража да опита или не се изправя срещу страха.

Brooke Castillo казва това, което най-много да стане е да почувстваш някаква емоция.

По-добре човек да опита да и да не постигне резултата и след това да помисли, какво може да промени.

 

Ние се учим толкова много от неуспехите ззащото когато имаме успехи ние ще си помислим, че имаме всички качества, обаче нещата може да не са така и някакво случайно късметливо стечение на обстоятелствата.

 

Решения

Онзи ден прочетох цитат, в който всеки в живота има потенциала да взима решения, който могат да го направят успешен в каквато иска сфера. Решенията са много и всяко едно или те приближава или те отдалечава от целта.

 

Късмет

Късмет се свръзва с независимостта. Колкото повече човек се развива и подготвя, толкова повече ще има “късмет”.

Ще има хора, които само на това разчитат, това си е тяхна работа. Когато вярваш, че не зависи от теб е много удобно защото не трябва да поемеш отговорност.

 

Независимост

Колкото по-рано човек се научи да разчита на себе си, толкова по-добре.

По този начин няма да се налага да търси подкрепа отвън.

Това се постига стъпка по стъпка когато човек действа смело и с всяка, дори и малка победа това усещане става по-силно.

Изисква си години. Много често родителите кръжат над децата си като орли за да ги предпазят и да им помагат.

По този начин не дават възможност на самите деца да израстнат и да взимат самостоятелни решения.

Даже има случаи в които дори и в тинейджърска възраст родители се опитват да влияят.

Разбира се ако децата тръгнат по лош път с алкохол, цигари, кражби и наркотици родителите трябва да се намесят.

 

Вярата в себе си.

Необходимо е да имаш вяра в себе си за да направиш и постигнеш каквото и да е.

Причината е, че много често нещата няма да се случат от първия път и това е добре. Това е реалността. Колкото по-рано човек развие търпение толкова по-добре.

 

Да вярваш, че заслужаваш да ти се случах хубави неща и да ще си щастлив.

Предпочитам,  че нашите предци е трябвало да бъдат негативни за да оцелеят. Това за жалост дава отражение и в днешно време. Трябва съзнателно да търсиш позитивното, иначе все лошите неща ще виждаш.

 

Защо е важно да търсиш доброто в почти всяка ситуация?

Защото когато си мислиш за негативни резултати започваш да се стресираш и това води до тревожност.

Още нещо над 95% от нещата, за които човек се притеснява не се случват.

Разбира се, трябва да човек да анализира ситуацията и да прецени възможните резултати и да се подготви за различните варианти.

 

Време за размисъл

От време на време е много полезно човек да отдели време и да си направи самоценка в каква посока се движи.

По този начин ако пътят не е много добър може да направи корекции.

Да бъдеш искрен със самия себе си е трудно, но не невъзможно. Рано или късно човек се научава.

Медитация, разходка в парка или в планината дават много добра възможност за това.

Това е добре и за целите някак си стават по-ясни.

 

Музика: Пиaно

https://www.youtube.com/watch?v=y7e-GC6oGhg

Цели

дневни, седмични, месечни, годишни цели

Ако нямаш цел или крайна дестинация как ще разбереш дали си на прав път?

 

С кого се сравняваш?

Срявняваш ли се с другите хора или искаш да извървиш своя път?

 

Навици

Ние сме роби на навиците. От нас зависи дали ще си създадем положителни или отрицателни навици.

Навиците спестяват време и енергия на мозъка и той винаги ще се опита да направи така, че да потърси някакъв спомен, за да спести мисленето.

Човек си формира доста навици с времето. Някои от които е преяждането или прекаляване с алкохола.

 

Цигари

като цяло е много вреден навик, вреди на здравето на човека и околните, НО съм забелязал, че в повечето случаи пушещите хора са по-комуникативни… все пак им се налага да искат “огънче” от време на време и така се заприказват с повече хора, с които имат нещо общо – пушенето. По този начин отрано се научават на социални умения. Дори и някой да е много свит и интровертен, но има силно желание да пуши ще си поика я цигара, я “огънче”.

 

Алкохол

През тийнейджърските години е нормално да се противопоставя човек на възрастните.

Забранените нещата са винаги по-желани. Създава странното усещане за зрялост.

 

Алкохолът не е решение на проблемите.

Простосъздава още проблеми и зависимост.

Във всеки филм го има това. Защо???

Какво му е по-различното от това да пиеш вода?

Хората още през 50-60те са с хвалили, че са изпили някакво количество алкохол. . За жалост това го чувам и днес.

 

Здраве

На всеки рожден ден или празник хората си пожелават да са живи и здрави. Някои зевзеци ще пожелаят повече да сме живи, защото много здрави са се били споминали …

Всеки сам си е отговорен за здравето си. Това значи, че всеки с действието си или бездействието си му влияе.

Някои хора ще обвинят гените и това е много удобно защото така избягват лична отговорност.

На мен ми е по-интересно да разглеждам нещо, което работи в 90-95% от случаите, а не изключенията.

Дали осъзнава или всеки в даден момент взима решение.

 

Стрес

Има положителен и отрицателен стрес.

Бабите му казват напрежение.

Човек трябва да се научи да управлява стреса, като поставя нещата в перспектива.

Ако се задават съкращения в работата, как можеш да си подобриш квалификацията, така, че да си по-ценен за фирмата?

Има ли други варианти? freelance? странични проекти?

Има ли нови курсове, които можеш да посетиш?

Забелязал съм, че в повечето случаи притесненията са загуба на време, НО в един момент, когато се натрупат доста и “чашата прелее” човек предприема действия. Но защо трябва да се чака до последния момент?

 

Като забележа, че съзнанието ми се насочва към мрънкане и оплакване се замислям как преди много години нашите деди са ходили на война и се е налаго да стрелят по други човешки същества.

Ето на това казвам истински стрес, а не сега да се притесниш, за някакъв си имейл.

 

 

Знания как се печелят пари

Парите, както и други неща в живота идват индиректно. Ние правим няккаво действие и в резултат на това те идват. Говоря за честно изкарване на пари. Причина => следствие.

 

Създаваш стойност или си полезен в дадена фирма и така тя успява да си обслужва клиентите.

Целта е добре и отговорно свършена работа,  дори и когато шефовете не са в офиса.

 

 

Отношението към живота

Никой на никого не е обещал, че живтът ще е лесен или труден. Всеки си има свой път и го извървява по свой начин взимайки решения съзнателно или подсъзнателно.

Всеки има свой път и този път е различен. Така е устроен животът.

Нямам идея защо е така, но моето предположение, е че трябва да преживеем и научим някакви уроци.

Може би тези уроци ще са полезни в някой друг живот?

 

Обич

Научи се да обичаш себе си с всичките си недостатъци, но все пак работи към по-добрата версия на себе си.

 

Здравословен начин на живот

Спрете всякакви диети. Те ще ви ограничават. Стреми се към промняна на начина на живот.

Това включва разходки, хранене в разумни количества и когато се почувстваш сит спираш да се храниш.

Храна има в излишък.

 

Завист

Според мен хората завиждат, защото съзнателно или подсъзнателно вярват, че не могат да имат това, което някой друг има.

 

Всеки човек може да постигне огромна част от целите, които си постявя стига да е готов да работи здраво и да плати цената, която се изисква.

Цената се плаща предварително като се работи здраво, дълго време, понякога и до ранни зори, преодоляват се стотици трудности, променят се планове за да се нагодят ако нещо се е променило в процеса на работа.

 

Връзки и приятели

Ние сме социални същества и имаме нужда да обсъждаме.

Приятели могат много да помогнат, когато

 

Оплакване

Това никога не помага. А и тези мрънкащи хора дразнят и никой не иска да им помогне.

Така, че бори и се и без да се оплакваш.

 

Работа

това е важно нещо защото почти 1/3 от живота ни минава в работа

ако си служител във фирма задал ли си си въпроса защо си нает на рбаота?

Фирмата има нужда да се свърши някаква работа.

Колкото си по-добре си вършиш работата, толкова повече възможности ще имаш. Не всеки работодател ще оцени работата ти, но ще дойде време и това ще стане. М/у другото ако си съвестен/а, желаеш да се развиваш можеш и да помагаш с някой дейностти (WordPress, Marketing, php programming, server admin) в Orbisius или Devrix.

Когато даваш всичко от себе си това те научава на много.

Не всички усилия ще дадат резултат, на който се надяваш и това е ОК и е в реда на нещата.

В повечето случаи научаваш много повече от неуспехите си.

Пари

Отношението ти към парите ще определят какво количество ще имаш към тях.

Ако смяташ, че са нещо лошо, така ще правиш, че те няма да идват до теб или ще ги харчиш много бързо.

Парите са измислени за да улеснят търговията. Далеч по-добре и удобно е да платиш за едно кафе с пари или карта, а не да носиш 5-6 яайца за да е честна транзакцията.

Парите са неутрални, но обществото е създало някакво негативно отношение към тях.

Много време ми отне за да променя отношението ми към парите.

Парите могат да бъдат използвани за много добри цели: качествена храна, повече време и възможност човек да създава полезни продукти, които хората искат.

 

Клюки

Дребните хора обсъждат други дребни хора.

Това е пълна загуба на време.

 

Това е и свързано с критикуването.

Критикуването на другите хора създава лъжливо усещане, че критикуващият е (малко) по-безгрешен от набелязания.

Има хора, които вярват, че за да може тяхната сграда да е най-висока, трябва другите сгради да бъдат срутени.

Някъде бях чел че всеки води своята битка и не е честно да критикуваме някой без да знаем през какво е преминал.

 

Съвети

Всеки има какво да каже в дадена ситуация и да даде съвет.

Тази статия е също пълна със съвети, НО, е важно всеки съвет да се подложи на анализиране и да се прецени дали съветът е подходящ в твоя конкретен случай.

Също до колко е успешен дадения човек. Ако получаваш съвет от безпаричен човек, който не е изчел и 20 книги в живота, дори и да е живял много години съветите може да са неприложими в днешната деиствителност.

 

 

 

Различно мнение

Това, че някой има различно мнение от твоето не означава, че твоето мнение не е валидно.

Това е въжможност да погледнеш и прецениш дали твоето мнение обхваща по-голяма “картина”.

 

Лични граници

Това е едно умение, което изисква усилия да се развие.

Причината е, че от една страна трябва да се научиш да каваш “НЕ” в определени ситуации, но същовременно и да приемаш, когато и другата страна каже “Не”.

Това може да е ако някой те накара да направиш нещо, за което или нямаш никакво време, мотивация, желание и тн. и ако приемеш под натиск няма да свършиш добра работа и отношенията ще пострадат. Ако кажеш “Не” другият човек ще потърси друг вариант и няма да е загубил време в очакване работата да е свършена.

Това разбира се изключва работните отношения. Всеки служител е нает да върши определени неща. Ако не си върши работата с каква съвест ще очаква заплата?

 

Търпение

Ако нямаш търпение ще правиш прибързани решения, ще хабиш нерви и тн.

 

Хумор

Трябва да намираш време за да се посмееш и да споделиш положителната енергия.

 

Разнообразни интереси

 

Една интересна идея е всеки ден да посещаваш Wikipedia и да избереш случайна статия.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Special:Random

 

… или пък разучаване на столиците на отделни градове.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност