Имаш ли късмет?

Имаш ли късмет?

Аудио вариант на статията

 

Видео вариант на статията

 

Миналата седмица си работех от едно от кафетата в София и дочух един телефонен разговор.

Човекът, който говореше по телефона спомена 4-5 пъти, че за да станело нещото, което обсъждат (той) трябвало да има късмет. Опитваше се доста да убеди събеседника си, че това е правилото за успех – да имаш късмет.

Замислих се и малко го изкритикувах на ум човека, но истината беше, че  преди години и аз в това вярвах т.е. че малко неща зависят от теб и нещата най-вероятно са предначертани вече т.е. ако се проваля нямам вина… колко удобно.

Проблема на подобно мислене и даже вярване, че е така, създава чувство за безпомощност у хората, защото ако нещо не „зависи” от теб, как би могъл да промениш ситуацията?

Да вярваш в късмета е, че някой, някъде в някакъв момент ще ти помогне за нещо … обаче този момент може никога да не дойде, или да дойде прекалено късно.

Дали бихме имали по-различни резултати, ако повярваме, че този някой, от когото зависи късмета ни може да бъдем самите ние?

Още нещо: няма ли да е „по-сладка” победата, ако ние сме си постигнали успехите със своите собствени усилия, преодолявайки хилядите препятствия по пътя?

 

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност