Как да подобрите продуктивността си

Как да подобрите продуктивността си

Всеки амбицозен човек се стреми към това. Явно и ти си такъв човек, защото иначе нямаше да четеш тази статия, а щеше да си гледаш фейсбука :)

Пробвал съм доста подходи. Това, което работи за мен, е следното:

Малко след като се събудя пия 1-2 чаши вода, следва малка закуска (овесени ядки, плодове и др.) след това отивам на спорт за 30-60 мин. В момента спортувам 3 пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък.

След закуската се разхождам (когато не спортувам :) ). Това може да е до най-близкото кафене или до офиса.

Изчаквам с проверката на имейлите поне до обяд.

Започвам работа по най-важната задача или дейност дори и да е за 15-30 мин.

В момента чета за Java и се стремя да чета поне по няколко страници на ден, за да напредвам дори и с малки стъпки. Потърсете книгата “Eat that frog” на Brian Tracy. Там има добри идеи.

На всеки 25, 30 или 45 мин. правя кратка почивка (2-5 минути) или се разхождам. По този начин оставям подсъзнанието да свърши малко работа, докато съзнанието ми си отпочива.

Този подход е известен с името помодоро. На италиански означава домат. Едно от обясненията за името е, че е имало кухненски таймери с формата на домат.

В процеса на работа се стремя да имам максимална яснота по задачата, над която работя, а не само да бързам и да се напрягам. Когато нещата са ясни действието идва без усилия. Когато няма яснота, колкото и да бързам, не се получават нещата и в края на деня съм много изтощен.

Игнорирам вякакви известия от facebook, viber, sms-си, поне до следващата ми по-голяма почивка.

Следя емоционалното си състояние. Ако започна да се ядосвам, спирам за няколко минути. Когато съм ядосан, правя елементарни грешки.

Ако някой приятел е вършил подобна задача го/я питам за идеи, за да видя друга гледна точка.

След като е свършена задачата и ако тя е сложна или е изисквала повече стъпки, ги записвам в документ (който е в облака), или създавам кратко видео с описание какво, как и защо е направено. По този начин, когато трябва да върша подобна задача след няколко месеца поглеждам написаното или видеото, и така не ми се налага да измислям нещата наново. Ако някой ме пита за подобно нещо, просто споделям видеото.

В края на работния ден (някъде между 18-20 ч.) си написвам задачите за следващия ден и отмятам свършените през текущия.

Ако ги оставя за след 21ч., започвам да мисля за утрешните задачите преди да си легна, което не винаги е окей, защото не мога да спя добре. Особено ако имам повече задачи, отколкото е трябвало.

Когато казвам, че записвам, имам предвид комбинирането на записването на задачите на хартия и онлайн. Писането на хартия ми помага да мисля, а записването във файл ми помага да търся по-лесно.

Ползвам текстов файл todo.txt (по-точно е shortcut към файла, който е в dropbox папка) на десктопа или в evernote.

Идеята е само с един клик да си запиша идеите, а понякога те са толкова много и не спират! Ако не ги запиша ще ги забравя.

Друго, което е много полезно за мен, е да си настроя Task Bar (Windows) лентата да се показва само, когато курсора на мишката премине над нея. Този подход го използвам при видео записи, но установих, че когато не виждам времето и другите програми, ми помага да работя по-концентрирано.

Какви подходи ползвате? Какво работи за вас?

Моля, споделете вашите коментари!

 

 

 

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност