Защо всеки трябва да се опита да бъде предприемач поне веднъж

Защо всеки трябва да се опита да бъде предприемач поне веднъж

Днес е модерно да сте предприемач. Дали го правите, за да сте модерни или да изглеждате успешно, или наистина имате за цел да съдадете нещо полезно (продукт или услуга), си е напълно ваша работа.

Има много ползи от предприемачеството, а за да бъдат извлечени те, трябва да имате определена нагласа и начин, по който гледате на живота.

Най-основното правило е, че всичко е урок

Ползи

Личностно израстване

Проявили сте смелост като сте поели път, при който нямате идея какъв ще бъде резултатът. Малко хора могат да го понесат несигурността. Успявате също и да устоите на различните негативни мнения и също как 90% и повече от фирмите се провалят през първите 1-3 години, но въпреки това вие запазвате ентусиазъм и вървите напред.

Поемате пълна отговорност за грешки и успехи

Да поемете 100% отговостност е качество на зрелите и силни хора. Можем да променим нещата само, когато първо ги приемем и повярваме, че имаме някакъв контрол над тях. Това може да са 10%, 50% или 80% – няма значение колко, важното е, че с действията си можем да повлияем на крайния резултат.

Една част от хората се смятат за жертви и се самосъжаляват. На тях все нещо им се случва и живеят един обречен живот в мъка и се надяват на лотарията от живота да им даде късмет, да ги благоволи.

Самоинициативност

Когато сте предприемачи, вие преценяте кои са вашите приоритети и къде ще вложите времето си. Това е аболютна необходимост, за да оцелее дадена фирма. Изисква се четене, проучване, какви са проблемите на потенциалните клиенти и измисляне на оптимално решение.

Издръжливост

Научавате се да се изправяте много по-лесно и понасяте ударите на живота, защото всеки ден вие се „проваляте” по̀ малко, но се поучавате и продължавате. ВСЕКИ ДЕН Е НОВ ДЕН!

Под „провал” имам предвид, когато не вземате решение, не се учите от грешките си, не вярвате в себе си и оставяте мечтите си да умират. Не случайно казват, че най-богатото място е гробището, защото има много нереализирани мечти.

Гъвкавост

Колко пъти сте чували, че определени хора не планират, защото плановете се били променяли?

Когато тръгнете по даден път, съвсем нормално е да изникнат нови препятствия. Това е част от живота.

Плановете трябва да са гъвкави и да се пренареждат на момента, когато дойде нова информация. Новата задача ще заеме своето място според важността си. Ако е много важна  – спирате текущата задача – и започвате работа по новата. После се връщате да довършите предишната.

Ако сайтът или онлайн магазинът ви не работи, а от там печелите добре, не губете време да гледате разни неща във фейсбук, освен ако не търсите помощ как да си решите проблема.

Относително гъвкаво работно време и офис

Имаше едно твърдение, че предприемачът можеш сам да избере, кога и къде да работи, на пълен или половин работен ден, т.е. които да са часове. Това е така поне в началото, докато не наемете хора да споделят задачите. На мен предприемачеството ми дава възможност да работя, откъдето и когато си поискам. Има си своите плюсове и минуси. Никога една ваканция не е ваканция на 100% и това е цената, която съм готов да платя за свободата си. От друга страна, ако пожелая още днес мога да замина за друг град или страна, за да се видя с роднини и приятели.

Ако се окаже, че предприемачеството не е за вас, тогава ще започнете да цените сегашната си работа още повече, но най-важното ще е, че сте опитали нещо друго, ново, което ви кара да мислите по-различно и да погледнете на света по друг начин.

Предприемачеството не е за всеки, но аз смятам, че до няколко години на доста хора ще им се наложи да бъдат предприемачи, независимо дали го искат или не.

Примерно, когато бъдат освободени от работа, а годините за пенсия все още не стигат. Стресът тогава ще е много по-голям, затова тръгнете по пътя на предприемача днес!

 

 

Снимка от: freeimages.com/photo/business-clothes2-1545822

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност