money

Тийнейджъри и печеленето от социалните мрежи (YouTube канали, TikTok и други)

Онзи ден попаднах на един интересен коментар, който беше под публикация, която обсъждаше курс на IT Step Academy за тийнейджъри за създаване на видеа в Tik Tok.

Дамата била решила да си тръгне от Канада защото и в канадската училищната програма имало уроци как да печелиш от своя YouTube канал. Едва ли е било единствената причина, но нас това не ни интересува.

Искам да разгледаме печеленето от социалните мрежи.

Тя вероятно смята, че е несериозно и не осъзнава, че това е реалността в момента и многото близкото бъдеще. Хората в бъдеще все повече и повече ще се издържат чрез създаване на някакъв вид съдържание. То може да е забавно, скучно, образователно или полезно. За всяко съдържание си има аудиотория. Ако нещо не се харесва на някой, то това съдържание не е предназначено за този човек.

Социалните мрежи могат да бъдат станат бизнес, стига да се развият качествено.

Само потърсете в YouTube или TikTok: ASMR.
Това е шептене и правене на шум с предмети.
Предупреждавам: много е досадно, но обърнете внимание на броя на гледанията.
Цифрите говорят, че явно има интерес.

Социалните канали започват да преобразяват предприемачеството.
Нека да направим една елементарна сметка.

1,000 фена х $5/месец => $5,000 долара на месец.

Цифрата 1,000 фена изглежда голямо число, но ако човек започне на 14, 16г. или 18г. и привлича по един фен на ден то точно за дипломирането си ще е достигнал до тези цифри, ако не и много повече. Даже предсказвам, че в един момент човек ще направи популярно видео, което увеличи многократно последователите.

За да е по-просто в примера по-горе предположението е да се продава един продукт или един фен да подкрепя канала всеки месец, но може много повече продукти да се предложат като – музика, електронни книги, курсове, тениски, консултации и др.

Последователите могат да се подкрепят канала чрез системи като Buy Me A Coffee, Patreon и др които позволяват създаването на няколко пакета като авторите си определят цената и какво ще получат феновете.

Кой би работил регулярна работа при условие, че може да работи само няколко часа на ден и да печели, колкото другите хора работейки 8-12 часа на ден?
Пример: заснемане на видео 1-4ч, редактиране 1-2ч.
Голяма част от задачите също могат да се прехвърлят на някой друг и даже да не отнеме много време самото развиване и поддържане на профилите.

Представете си какъв живот биха живели тези създатели на съдържание (не искам да ползвам думата инфлуенсър) и колко пълноценен и изпълнен със свобода и независимост живот могат да имат – да пътуват, живеят и работят от където си поискат.

Когато човек работи нещо, което му е интересно, то той се старае много повече и влага повече време. Колкото повече време влагаш в нещо, толкова по-добър и ефективен ставаш.

Разбира се ние разглеждаме крайния резултата, който е хубав, но докато се стигне до него доста неща трябва да се случат преди това.

Какви качества трябва да имаш за да успееш да печелиш от канала си или от бизнеса си?

Авторите трябва да

 • развият своите комуникационни умения
 • да стоят добре пред камера
 • да говорят интересни неща
 • да работят на тембъра си и начина си на представяне и не трябва да са скучни
 • да имат напишат предварително сценарий на видеото, за да няма ъ, а, и др.
 • да проучват преди да създадат съдържание
 • да разбират от маркетинг
 • да редактират видеа
 • да задържат вниманието на хората
 • развиват своето търпение и постоянство
 • да промотират съдържанието

Всички тези умения развиват предприемаческия дух.
Предприемачите променят света, защото създават все по-добри решения от съществуващите вече.

Хората не осъзнават, но всеки в днешно време всеки е медия с различно влияние, чрез своите публикации в социалните мрежи и сайт, блог, подкаст.

Да развиеш успешно един канал се изисква доста търпение и да продължаваш напред и да не се обезкуражиш, когато дадено видео има само 5-10 гледания или с месеци нищо не се случва и да прави корекции, докато не постигнеш целта.

Друго нещо е, че всяка социалните мрежа си има своите особености tik tok има едни изисквания, youtube има други изисквания, instagram има също свои особености.
Това възпитава на гъвкавост.

Да може някой да развие успешно няколко профила заслужава моите адмирации.

Имат ли тъмна страна социалните мрежи?

Да.

Човек става публична личност, а те получават критики с или без повод.
В повечето случаи тези критики идват от бездарни и мързели хора, които просто завиждат, защото не са се реализирали.

Явно имат доста количество злоба и решават да я споделят с околните, като критикуват безпочвено и без да допринасят нищо. Вярвам, че тези хора са просто консуматори.
Точно за това е важно човек да изгради и “добела кожа” и да се научи да не се влияе от тези хора. Ще отнеме време, но както Gary Vee казва – личното мнение трябва да е най-важното.

Друго нещо е мотивацията за стартирането на канала.
Ако развиването на дадения youtube канал или другите социални профили е просто да подобри самочувствието на човека или да се чувства важен или спциален, то това е лоша причина. Самочувствието трябва да извира отвътре, а не да се зарежда от някакви външни фактори или цифри.

Сигурно психолозите могат да дадат и друга интересна перспектива и също как могат да се предпазят от негативите.

Ти какво мислиш за печеленето от социалните мрежи и бъдеще професии и професиите на бъдещето?

Картинка John McArthur (@snowjam on Unsplash) / photo ID: ROQzKIAdY78

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност