Списък със задачи, компютър

Важна ли е равносметката?

Кога за последно се спря и си направи равносметка?
Обикновено част от хората ако си я направят изобщо, тя е в края на годината или в началото на другата. Явно календарът ни мотивира за това.

Според мен тя трябва да се прави поне веднъж месечно. Ако може и в всяка седмица, ще е на още по-добре. Причината за това е, човек да отдели може време, за да прецени посоката, в която е тръгнал и дали приоритетите му/й са в правилен ред. Ако не са, да ги пренареди.

Идеята е нещата да се правят съзнателно. Когато човек преследва целите си, не му остава време да мисли за най-главната цел и визията.

Някъде прочетох следния цитат:

ако си се насочил в правилната посока само трябва да продължаваш да вървиш напред.

Точно за това от време на време е нужно да помислим дали се движим в правилната посока.

Сигурно сте чували за за фразата ако изкачаме стълба и тя се окаже опряна на грешната стeна, ще загубим ценно време, за да тръгнем в правилната посока.

Това би ни забавило, но и също бихме научили нещо ново, така, че няма да е напълно загубено време.

Лили Георгива споделя интересна гледна точка в статия за равносметката https://lilliegeorgieva.com/ravnosmetkata/  – да отбелязваме и празнуваме, дори и малките постижения, за да можем да се поздравим, че сме действали, а не да използваме равносмектата, да се само-критикуваме.

Jordan Peterson споделя, че човек не обича да си поставя критерии за успех, защото така много лесно може да разбере, че не се е справил.

Имайки неясни цели човек сякаш се опитва да се предпази от провал. На практика  се получава, че ако се случи някакъв успех, то той е по случайност.

Разговарях и с един приятел и той сподели интересна гледна точка за поставянето на количеството цели.
Забелязал съм, че понякога си слагам страшно много цели и после се хвърлям да ги работя.
Увеличава ми се стреса и съвсем логично не успявам да ги направя всички. Това се отразява и на удовлетвореността ми. Явно всеки трябва да си открие своя баланс броя на целите, които иска да работи за деня и/или седмицата.

Моята равностметка е за изминалата година е:

  • Започнах да уча нов компютърен език – golang
  • Стартирах два нови бизнеса WPDemo.net (демо сайтове за WordPress модули и дизайни) и StatOpt.com  (оптимизира картинки, за да зареждат сайта по-бързо)
  • Записах 30 видеа за блога На Върха
  • Започнах да медитирам по-често
  • Делегирах повече
  • Започнах да намалявам критичността към себе си и другите.

снимка: Andrew Neel @andrewtneel – Unsplash

Ти направи ли си своята равностметка?

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност