mentor man-and-boy-1840034_1920

Цениш ли менторите по пътя си?

Преди няколко седмици си говорих с една приятелка и й дадох (непоискан) съвет – че е добре да си направи блог. Причината да го направя е, че тя е умна и мислеща и би било полезно да има блог, за да изрази идеите си и те да стигнат до повече хора… Получи се обратен ефект. Изглежда съм й създал стрес. Моята цел беше да я окуража. Смятам, че приятелите трябва да си казваме истините и да се подкрепяме и понякога да сме готови да дадем тласък (шут в някои части), когато има нужда.

Като погледна назад във времето е имало моменти, в които мои роднини, приятели, или случайни хора са ми показвали друга гледна точка точно в правилния момент, за което съм им много благодарен. Примерно една от бабите ми [ здрасти бабо ако го четеш това :) ] много пъти ми е казвала, че алкохолът и хазартът са много лоши пороци.  Алкохол може, но с мярка. Толкова дълго ми го е казвала (ненатрапчиво и с любов), че това е станал един от моите принципи – да имам имам мярка. Вкъщи имам по няколко литра ракии, вино, уиски, но пия по малко и само от време на време.
Също смятам, че човек може да се настрои и създаде настроение със своя нагласа. За жалост всеки филм покава как за да има купон трябва задължително някой да се напие. Това е било през 50,60те,70те години и още продължава.

Други приятели са ми споменавали, когато прекалявам с работата, когато бързо съм се отказвал, не съм бил достатъчно постоянен в нещо и тн. В началото това беше малко удар по егото и неприятно чувство, но след време започнах да ценя тази безценна информация и да се замисля дали има доза истина.

Менторите са около нас, обаче в повечето случаи не го осъзнаваме. Техните идеи могат да дойдат от случайно дочут разговор, книга, статия, видео (Ted презентация) и др.

Просто трябва да внимаваме и да се вслушваме, защото още една гледна точка винаги може да ни обогати.

Какви идеи си взел/а от твоите ментори?

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност