Цел

Поставихте ли си (някакви) цели за 2016?

Нова година дойде и поече от две седмици преминаха неусетно.
Поставихте ли изобщо (някакви) цели за 2016?

Важно е да си определните някакви цели защото …

 

– Кой път да поема от тук? – попита Алиса.
– Зависи къде искаш да стигнеш – отговори Усмихващият се котарак.
– Няма значение – отвърна Алиса.
– Товага няма значение и кой път ще поемеш – усмихна се загадъчно Котаракът.
– …стига да стигна някъде – допълни Алиса.
– О, това със сигурност ще се случи, каза Котаракът, стига да вървиш достатъчно дълго.

Луис Карол (Чарлз Латуидж Доджсън) 1832-1898 / Алиса в страната на чудесата

източник: http://www.citati.bg/source-77-%D0%90%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0

 

Нужно е сами за себе си да си изясните защо трябва изобщо да се опитавате си поставяте изобщно някакви цели.

За да си поставите цели първо първо трябва да си изясните какво искате. В някои случаи е доста трудно, но не и невъзможно :)

Ще се наложи да се изправите срещу съмненията, а това е плащещо.

За да си изясни човек какво иска е нужно да се отпусне и помечтае малко и да подтисне (поне временно) онова гласче, което винаги се появява и прошепва някои от следните неща с цел да ви разколебае:

 • Не можете да го постигнете
 • Не сте достатъчно добри (в тази сфера)
 • Преди се опитахте и нищо не се получи
 • Ще се разочароваш
 • Ще се изложиш
 • Прекалено сте млади/стари
 • Какво ще си помислят хората, приятелите, близките, семейството
 • Ще се изложите
 • Ще Ви се смеят
 • и тн.

И ако се вслушате в това паразитно гласче съвсем най-логично ще вземете решение (осъзнавайки или не) да не правите нищо т.е. да се “играе” уж на сигурно.

Хората, никога не може да ги спрете да говорят. Те ще го правят така или иначе. Всеки има правото да има своето (грешно) мнение.

Погледнете назад във времето: колко мечти и неща сте искали да постигнете и все сте се спирали?
Знаете ли кое е най-богатото място на земята?

– Гробищата защото е пълно с нереализирани мечти, които уж някой ден щели да се случат, страх от успеха или неуспеха и много други причини.

Кого чакате да сбъдне вашите мечти?

… или се надявате от по някакъв магически начин да се сбъднат от самосебе си?

Човек трябва да се развива и да бъде по-смел с всеки изминал ден. Да живеете истински означава да поемете пълна, 100%-ова отговорност за своя живот и нещата, които Ви са се случили в миналото, а и в момента. Вие решеавате накъде да се запътите и това му е хубавото на живота.
Никоя промяна не става с магическа пръчка. Нужни са малки и редовни крачки в правилната посока.

Сигурно сте забелязали, че една част от нещата в живота можем да контролираме, а друга не. Много хора се вглеждат в нещата, които не могат да контролират и (си) казват всичко е предначертано защото е много лесно и много удобно се избява поемането на лична отговорност. Обърнете внимание на нещата, които можете да контролирате и така ще можете да повлияете максимално много на крайния резултат.
Мечтайте

Хубавото нещо на мечтаенето е, че ни позволява да видим неща, които все още не са се случили.

Човек най-добре се възползва от възможностите, които животът му предоставя когато е подготвен за тях.

Действайте!!!

Планиране и управление на времето

Всичко започва с планиране.

Хора, които изобщо не разбират от управление на времето ще кажат: плановете винаги се променят и за това няма смисъл да ги правя.
Цялта сила на плана е в процеса на планирането и приоритизирането на нещата.

Пефектният план е адаптивният план. Когато нещо се промени преценете къде е мястото на новата задача/цел в големия план и преминете към най-важната задача към този момент. Толкова е просто. Малко гъвкавост се изисква.

Времето никога няма да Ви стигне за всички цели, НО трябва да Ви стига за най-важните.

За някои хора избягването на поставянето на цели ги освобождава от отговорност. Ще забележите, че точно тези хора си пожелават да им бъде хубава годината и вярват, че някаква външна сила ще им привлече неща и събития, а и планът им за финсов успех е тотото или някоя друг вид лотария, която не зависи от техните усилия.

Заложете на самите Вас!
Това е най-добрата инвестиция, която някога ще направите.

Защо да чакаме някой друг да свърши нещо вместо нас, вместо Вие да поемемете отговорността за собствения си живот и да го насочите там, където винаги сте мечтали. Ограниченията са само в начина на мислене.

Колкото по-рано човек разбере, че бъдещето е в неговите ръце, толкова по-рано ще може да направи хубави промени в живота си. Не можете да правите промени ако вярвате, че нещата се контролират не от Вас.

Какво ново ще предприемете?

Ще се преборите ли с онези упорити 5кг?, нов танц (салса, бачата, кизомба)?, нов спорт?, стартиране на бизнес?

Защо трябва да се ограничавате?
Защо да не се развиете пълния си потенциал?

Някои ще се оправдаят със своята възраст , че са стари. Според мен стар човек е този, който е спрял да се развива и да учи нови неща, повтаря едни и неща, като развалена грамофонна плоча и почти винаги отхвърля идеи особено, когато не са негови, а също не предприема никакви действия.

Когато с поставите някакви цели, има поне някаква вероятност да ги реализирате.
Браян Трейси казва, че когато напишете си целите и на лист хартия вероятността да ги постигнете става в пъти още по-голяма.

Напишете на лист всички неща, които искате да постигнете през годината. След това с маркер подчертайте най-важните за вас 3-5 цели.

Много е важно резултата да е измерим т.е. вместо да напишете искам да си подобря английския или испанския, напишете колко думи искате да научите или колко книги ще прочетете. В противен случай как бихте определили с колко сте се подобрили?

 

Трябва да знаете, че не всяко усилие ще доведе до положителен резултат и това е нормално, а и нещо много хубаво защото човек най-много се учи от неуспехите си защото иска или не ще трябва да потърси каква е причината. Когато човек е успешен доста по-трудно се намира мотивация да се потърси за причините за успеха, а може и да се дължал на голяма доза късмет. Винаги има възможност да подобрение.

 

В статията съм взаимствал идеи от Браян Трейси, Джим Рон, Тони Робинс.

 

С тази статия имам за цел да Ви накарам да се замислите и да направите дълго жадувана промяна в живота си. Преди години забелязах, че доста способни хора не предприемат нищо и виждат как техните идеи биват реализирани от други хора. Аз бях един от тези хора.
Всеки има има какво да даде на света. Огледайте се около Вас и вижте колко хубави предмети има: телефони, телевизори, маси, столове, коли и тн. или пък се заслушайте в някоя песен. Всичко това е започнало с идея и някой е имал куража да я доведе идеята до крайния потребител.

Промяната понякога е плащеща, но е и хубава и полезна. Нужно е само да направим първата стъпка и да работим по една единствена основна цел в даден месец, иначе промяната ще създаде много стрес и няма да е успешна.
Когато човек започне работа по някаква цел в началото мотивацията е голяма, но с времето тя започва да намалява за това е важно да имате самодисциплина, упорство и навика да се полагате усилия всеки ден към приближаването към целта. Важното е да сте 1 милиметър напред всеки ден. Усилията Ви ще се възнаградят. Постигането на целта е важно нещо, но също много важно и самия път до нея защото ще израстнете много.

В книгата си The Slight Edge – Джеф Олсън (Jeff Olson) споделя как малките стъпки се натрупват и водят до големи резултати. Това важи еднакво силно и за положителните навици и за негативните.
Прабаба ми казваше “Сега се мъчите, а после ще се пъчите”.

Моите цели за 2016 г.

 • Да науча 2,000 думи на испански (около 6 думи на ден)
 • Да спортувам 3 пъти на седмица
 • Да напиша и публикувам книга ( 100-150 стр. )
 • Да започна седмичен podcast
 • Да пиша поне 3 статия седмично
 • Поне 3 дни от седмицата да ставам в 6:00ч
 • Да генерирам 10 идеи на ден (бизнес, маркетинг, личностно развитие и тн.) – http://www.jamesaltucher.com/2014/05/the-ultimate-guide-for-becoming-an-idea-machine/

 

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

2 thoughts on “Поставихте ли си (някакви) цели за 2016?”

 1. Петър Габъров

  В общи линии съм съгласен. И аз поставих своите цели, но нека вметна няколко допълнения.
  Цяла година е прекалено дълъг период за повечето хора, включително и мен за да се организираме и да се задействаме. По-добре е нещата да се разделят на тримесечия и за всяко такова да си има по нещо. В крайна сметка и целите подлежат на сезонност. Кой би карал диета през лятото ;) . Пък и да поддържаш нещо цяла година….. мен лично ме отегчава и за това подобни планове до скоро хич не работеха за мен.
  Също така, от дългогодишния ми личен опит на мечтател знам, че след като помечтаем си трябва да слезем на земята, да оценим кои неща мислим че са възможни в рамките на нашия времеви, енергиен и всякакъв друг ресурс и да си поставим целите с около 30% отгоре ;) . Така и да не успеем да стигнем зададеното пак ще сме постигнали възможното. Няма по-голям разбивач на мечти от поставена и неизпълнена (по естествени причини) свръхцел. Нека и тя си остане. Аз, примерно си имам цел да обиколя Родопа Планина, и го постигам, с по 1-2 6дневни прехода годишно вече 4 години ;) Постоянството изгражда великите постижения :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност