3 огромни ползи да си предприемач

3 огромни ползи да си предприемач

Ок. Модерно е. Всеки да е бъде предприемач тези дни.
Тези, които го правят само заради модата няма да оцелеят дълго време.
Но какви са реалните ползи от предприемачеството?

Диверсификация на източниците на доходи

Ако работите само за една фирма вашите приходи идват (в повечето случаи) само от един източник. Срещал съм в статиите на James Altucher, а и в други книги/статии/подкасти, че повечето финансово успешни хора имат поне 7 източници на доходи. В бизнес книгите също пише, че един клиент не бива да допринася повече от 10% от приходите на компанията за да се избегне зависимостта от него.

Наистина когато човек започва кариерата си на предприемач в началото няма да има много клиенти и това е съвсем логично, но с здрава работа, непрестанно учене от лични и професионалните (свои и чужни) грешки, упоритост и визия за бъдещето след време нещата ще започват да се подобряват.

Личностно израстване

Предприемачеството тества по всички възможни начини: страхове, упоритост, самочувствие, умения да се изправяш когато си паднал, колко носиш на критика, оптимизъм, умения за управление на времето и емоциите.

Много е обесъзчаващо когато някой започне да критикува теб или твоя продукт и как няма смисъл от него. Това е страхотна възможност човек да се отдалечи и обективно да погледне на нещата и да прецени дали критиката има основа. Трудно и болезнено е някой ти каже, че “бебето” ти е грозно. Също е много важно човек да се учи да приема критиката, но да не допуска тя да го демотивира, а да използва емоциите като “гориво” и енергия за подобряване – личностно или на продукта/бизнса.

Управление на собствената съдба и време

Някои хора, ще твърдят и вярват, че всичко е предначертано и за тях това може и да е вярно. Те са тези, които си пожелават да им се случат разни неща и мечтаят да спечелят от лотарията, а не сами да случват нещата.

Искат някой друг да поеме отговорност за техния живот.

Предприемачът поема 100% отговорност за всичко отколо себе си – успехи, неуспехи, работа, начин на живот, продажби, добро/лошо хранене, емоции.

Когато човек поеме отговорност може да има промяна към по-добро.
А когато вярваш, че не зависят от теб съвсем логично е да не могат да се променят кой знае колко.

Сам решаваш през къде и по кое време ще работиш, но все пак работиш поне 8-12ч. на ден. Тази гъвкавост е много добра, когато има събития, които не могат да бъдат отложни.

Каква ли е най-голямта полза?

Те са много, но най-важната според мен е, че ставаш все по-силен човек, който допринася на семейството си и на обществото със своите умения, знание, опит, създава работни места. Под по-силен имам предвид личностна сила, която се използва за добро и помагане на другите, които вървят по твоя път.

 

Какви уроци си ти научил ти в твои предприемаческите си начинания? Сподели коментарите.

 

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност