Добър или лош инат си?

Добър или лош инат си?

Много хора като чуят думата инат се сещат за някакво негативно упорство от хора от определени зодии, които се запъват и не отстъпват, без значение дали са прави или не. Някои твърдят, че е от зодията, други твърдят, че е до човек. От където и да идва той може да е положителен и отрицателен.

 

Лошият инат

Лошия инат е когато човек упортства, воден от своето его и иска да е на неговото и целта е просто човека-инат да се издигне в своите очи.

Интересното е някой път човек си наумява и самоубеждава, че е прав/а. Мислейки си по този начин (съзнателно или не) взима решение, че щом аз съм прав/а то всички други гледни точки са грешни. Това е толкова заблуждаващо чувство. Защото си мисли, че има само един верен/правилен отговор или решение.

Ние живеем в триизмерен* свят и в 99.999% случаи има повече от един правилни отговори или решения. Ако погледнем един и същи предмет от различни ъгли. От едната страна предметът може да изглежда много добре. но от друга да е повреден или счупен. В зависимост от контекста, счупеното може да бъде игнорирано и това да не засегне ценността на предмета. В случай ако предметът е над 100 години, а ако е чаша от еднолевката ще е дефект и най-вероятно ще бъде хвърлен.
* добре де може би светът е четириизмерен ако добавим и времето. Нека физиците сложат коментар под статията :)
Ако човека инат е мениджър е хубаво да може да превключва към различни гледни точки и да поглежда дадена ситуация от различни ъгли.

“it doesn’t make sense to hire smart people and tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.” — Steve Jobs

“Няма логика да наемате умни хора и да им казвате какво да правят. Ние наемаме умни хора за да ни казват какво ние да направим” – Стив Джобс

Разбира се всяко правило си има изключения и това е нормално. Целта е правилото да важи в 80-90% от случаите.

 

Добрият инат

Има ли добър инат? Някои ще си зададат този въпрос и с право.

Да. Според мен инатът е нещо хубаво, когато човек успее да впрегне силата, която има с него в хубава и конструктивна посока – да подобри нещо или себе си, да създаде нещо ново, да упорства въпреки трудностите. Огледайте се около вас или се заслушайте в хубава музика. Има толкова много хубави неща, които някои ги е създал. Това е отнело доста време на учене и практика.

Гладуел популяризира идеята за 10,000 часа практика (книгата Malcolm Gladwell – Outliers), и твърди, че за да стане човек много добър в дадена област е необходимо да отдели 5 год.

Аз стигнах до числото от 5 години като разделих 10,000 часа на 8 часа на ден и после 5 дни в седмицата и после 50 седмици в годината. Приемам 2 седмици на година са за почивка за Северна Америка – http://www.bls.gov/news.release/ebs.t05.htm, а за Европа ще са може би 3-4.

Твърдят, че Едисон е правил много опити (между 1,000 и 10,000) докато направи така, че нажежаемата жичка на лампата да издържи максимално дълго ( http://www.enchantedlearning.com/inventors/edison/lightbulb.shtml ). Той е имал нагласата, че не се е провалял толкова много пъти, а просто е открил много начини, чрез които няма да получи желания резултат. Това е страхоен начин да се гледа на нещата. Със своята упоритост той е обогатил обществото.

 

Решихте ли какъв инат ще бъдете?

The following two tabs change content below.
Програмист / предприемач. Интересува се от личностно и професионално развитие. Обича да се разхожда, планира, да танцува салса и други танци. Когато си почива създава интернет продукти (предимно базирани на WordPress). https://orbisius.com & https://qSandbox.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Всички права запазени. 2015 - 2024 | Политика относно бисквитките | Политика за поверителност